Project Details PRINT PDF

Block 19

The complex area is 14 ha and the number of built flats is 1000. In the groundfloors of these buildings the area of 3,500 m2 for business and the needs of residents' organization was obtained.


  • Employer: Federal Secretariat for National Defence
  • Location: New Belgrade
  • Total cost of project: N/A
  • Years of construction: N/A - 1982
  • Category: Housing Estates
  • Status: Finished
  • Area: 140.000 m²
  • Contractor: Ratko Mitrovic

Detail design:
Architecture and Town Planning

Author:
Milan Lojanica, BSc (arch.), Predrag Cagic, BSc (arch.) and Borivoje Jovanovic, BSc (arch.)

Designer:
Milan Lojanica, BSc (arch.); Predrag Cagic, BSc (arch.); Borivoje Jovanovic, BSc (arch.) and R. Maric, BSc (arch.)

Structure Designer:
Petar Ojdovic, BSc (civil eng.)

Installation Designer:
Vladislav Vicek, BSc (meth. eng.); Petar Andonovic, BSc (civil eng.) and Petar Mrvic, BSc (electr.)

Photo Gallery

Information

This area consisted of: a hall with 250 seats, rooms for social activities, library with reacting room, supermarket, cafe with terrace, etc. In the basement part there are 250 parking places in the garages and groups of double purpose shelters.

§ The exceptionally unfavourable effects of noise and airpollution in the residential blocks in Novi Beograd influenced the change of the usual organization of the blocks with the green "hollow" in the centre. This resulted in clustering of residential buildings and creating of a protective layer around the Flats and forming of a "green corona". First, such blocks are seen as compact wholeness, then two basic large subgroups are recognised and finally these subgroups are disintegrated into smaller ambients resembling small squares and streets.

§ In this case a flexible programme of flats was executed, reduced in relation to the preliminary design. In spite of the initial resistance by the residents to the idea of free arrangement within the flats, today they are supporting it having themselves proved that a flat should not be designed as an ultimate form but rather as a range of possibilities.

§ As regards the construction of the buildings, they were founded on "Franci" piles Ø 406, pile capacity 60 t.

§ The roofs are of inclined prefabricated slabs, finished with reinforced concrete ceilings. The flexible partition walls were built according to "Ljutomer" system, while the fixed walls are of reinforced concrete, prefabricated with thickness of 8 cm. Between the flats the same walls were used under the principle 2 x 8 cm with an interspace of 24 cm. Other non-flexible walls were from gypsum boards fabricated by "Dinara".


Press clipping

  • There is no press clipping for this project